Blackboard (9.1) vs Moodle (2.0)

elo
Blackboard vs Moodle en andere ELO’s

Tegenwoordig begint men blackboard te vergelijken met moodle. Blackboard geeft aan dat cursussen van Moodle geïmporteerd kunnen worden in Blackboard. Dit geeft een zekere mate van gelijkheid aan binnen de commerciële variant van een ELO en de opensource variant van een ELO.

Even een kijkje in de verschillen tussen Blackboard en Moodle. Althans, als deze er zijn!?!

Verschillen in gebruik?

Onderzoek wijst uit dat er bij het gebruik van de pakketten nauwelijks verschillen zijn. Men zegt dat Moodle wat eenvoudiger is voor een beginnende gebruiker. Aan de andere kant is Blackboard,  mijn persoonlijke mening, is ook eenvoudig te gebruiken voor een beginneling. Natuurlijk moet je even de weg weten. Dit geldt niet alleen voor Moodle en Blackboard, maar uiteraard voor alle andere applicaties.

Binnen de diverse onderdelen verschillen?

Ook binnen de diverse modules van Blackboard of Moodle zijn er weinig verschillen te ontdekken. Natuurlijk kan de één net iets meer dan de ander op bepaalde fronten en andersom, maar over het algemeen zijn hier weinig verschillen.

Zo heeft Moodle een “global navigation” aan de rechterkant van het scherm. Sinds servicepack 11 van versie 9.1, heeft Blackboard dit ook.

Tevens de nieuwe Look and Feel van Blackboard 9.1 (SP11) doet zeker niet onder aan de look and feel van de Moodle omgeving.

Building blocks vs Plug-ins

Moodle maakt gebruik van Plug ins. Dit zijn, net zoals bij de meeste CMS systemen, een soort van legostenen die je apart kunt downloaden en op de basis legostenen van Moodle kunt bouwen.
Blackboard maakt gebruik van Building Blocks. En hoewel dit in eerste instantie niet helemaal het geval was, zijn ze nu hard op weg om deze building blocks eveneens als legostenen te kunnen bouwen op of binnen de basis legostenen van BlackBoard.

Grootste voordelen?

Wat Moodle betreft zijn de voordelen:

  1. Kosten technisch (logisch; het is open source, dus gratis)
  2. Moodle kan interactief opereren met externe API’s
  3. Iets Flexibeler als Blackboard. Een course builder of instructor kan net iets sneller een cursus beschikbaar maken en/of toevoegen
  4. Laat course builders/instructors nadenken over het maken van de cursussen.
    Hoewel, binnen Blackboard bestaat uiteraard ook een soort van Wizard waarmee een course samengesteld kan worden op basis van een aantal te nemen stappen
  5. Open source, zoals bij punt 1 aangegeven; Moodle kan naar eigen hartelust aangepast worden

Wat Blackboard betreft zijn de voordelen:

  1. Support diensten (zeker wanneer het technische gedeelte is uitbesteedt aan Blackboard Manage Hosting is er een enorm goede support aanwezig, het zogenaamde behind the blackboard)
  2. Blackboard (zeker vanaf sp11) is nu ook echt social media-  en cloudgeschikt
  3. Zoals in punt 4 hierboven genoemd, bij de voordelen van Moodle, kan het maken van een cursus vrijwel op basis van intuïtie. Natuurlijk zijn er bepaalde zaken die ver weg gestopt zitten, maar – zoals eerder gezegd – dit is altijd bij meerdere applicaties die vrijwel hetzelfde kunnen

Meer weten?

Een deel van het hierboven genoemde is gebaseerd op een onderzoek door de universiteit van London. Gepubliseerd in een document comparison of Blackboard 9.1 and moodle 2.0.

In dit document is tevens een tabel terug te vinden waarin de diverse modules met elkaar vergeleken worden en naast elkaar gezet worden.

Volgende blog?

Mijn volgende blog gaat over een door Blackboard ontwikkelde online ELO mogelijkheid, waarbinnen een beperkt aantal cursussen geplaatst kunnen worden.

Dus toch: Blackboard going Moodle?
U leest het de volgende keer. . .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × = 8