Moocs

Dit wil ik u niet onthouden. Onlangs vertrok ik met de trein van de Universiteit Utrecht naar huis toen er bij Amersfoort een aantal studenten in stapten. Niks bijzonders zult u zeggen. Normaal gesproken inderdaad niet, er stappen wel meer studenten in in de trein. Niet alleen bij Amersfoort, maar vooal ook bij Utrecht.

Echter twee studenten waren met elkaar aan het praten wat mijn aandacht trok. Één van de twee studenten was de ander aan het overtuigen om MOOCS te gebruiken. Zij had zich al ingeschreven voor een tiental MOOCS. Niet alleen omdat ze dit leuk vond, maar ook omdat ze daardoor (min of meer) in het studeer- cq. schoolritme blijft.

Even terug naar de basis, over wat MOOCS nu eigenlijk zijn?

MOOC staat voor Massive Open Online Course. Dit zijn online cursussen, waaraan mensen gratis deel kunnen nemen.
Deze cursussen bieden allerlei diverse content aan die gevolgd kunnen worden door de ingeschreven deelnemers. Deze deelnemers kunnen contact hebben met elkaar door middel van bijvoorbeeld discussies/fora welke vaak in deze ELO omgeving(en) worden aangeboden.

De MOOCs worden gegeven over diverse weken heen. Een aantal MOOCs hebben een specifieke begindatum en dan is inschrijven na deze datum niet meer mogelijk (totdat deze afgelopen is en er een nieuwe wordt aangeboden uiteraard). Een aantal andere MOOCs hebben geen begindatum en zijn doorlopend.

Na het volgen van deze online cursus kan er (vaak) een certificaat behaald worden. Helaas levert het meedoen met een MOOC voor de deelnemers nog geen studiepunten op.

Er zijn inmiddels diverse universiteiten (binnen- en buitenland) die MOOCS aanbieden.

Om terug te komen op de student. Zij probeerde haar mede student te overtuigen dat dit heel leuk was, omdat je naast de nederlandse universiteiten de MOOCS ook aangeboden worden door universiteiten over de hele wereld. Zij gaf aan dat ze dit ook kon vermelden op haar CV (ondanks dat er nog geen studiepunten aan gegeven worden).

Persoonlijk denk ik dat het volgen van de online MOOCs zeker een goede weerslag gaat hebben op het toekomstig onderwijs en dat we flink op weg zijn deze als een aanvulling mee te kunnen nemen. Het onderwijs verschuift wellicht van meer zelfstandig volgen en niet meer gedirigeerd door een docent. Zeker ben ik er van overtuigd dat de docenten blijven bestaan, maar meer een coaching rol krijgen bij het volgen van een online course door een student.

Hoe dan ook, de toekomst zal het uitwijzen. Ik wens in ieder geval de student een leuke tijd tegemoet bij het volgen van haar MOOC’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + 9 =