Blackboard uitgediept

Voor die mensen die mijn blog lezen of wel eens bekijken, maar eigenlijk geen idee hebben wat de applicatie(s) zijn waarmee ik werk. Ik heb gemeend zo nu en dan even een applicatie eruit te lichten over wat het is, wat het doet en wat je er mee kunt.

In dit artikel beschrijf ik de applicatie Blackboard.

Wat is blackboard?

Blackboard is een zgn. ELO (Elektronische Leer Omgeving) die veelal op hogescholen en universiteiten wordt ingezet als een soort van portal waar studenten en docenten in kunnen loggen.

Docenten kunnen daar hun materiaal kwijt waarmee ze hun lessen ondersteunen. Studenten kunnen da

blackboard_announcement

ar bijvoorbeeld hun ingeleverde opdrachten kwijt. Maar ook resultaten, informatie over cursussen van hun betreffende opleiding kunnen de studenten terugvinden.

Waarom BlackBoard als je al een studievolgsysteem zou hebben?

Binnen een studievolgsysteem worden vaak cursussen al beschreven, resultaten geplaatst en studenten ingeschreven. Vaak is er ook een selfservice portal waarmee ook docenten en studenten kunnen inloggen om zich in te schrijven voor de cursussen of de resultaten te kunnen inzien cq. plaatsen.

Blackboard kan hier echter een goede aanvulling op zijn. Binnen blackboard kunnen de cursussen namelijk middels WYSIWYG aangevuld worden door Mashups. Oftewel een soort embedden van bijvoorbeeld you tube filmpjes, slideshare presentaties, eigengemaakte powerpoint presentaties. Men (zowel student als docent) hoeft er maar op te klikken en de filmpjes, presentaties e.d. worden binnen BlackBoard getoond.

Voor studenten is het voornamelijk handig dat er simpelweg 1 systeem is waar zij de opdrachten op kunnen inleveren. Niet het plaatsen op een onmogelijk terug te vinden shared netwerkschijf hoeft meer, maar gewoon simpelweg de opdracht inleveren door het uploaden binnen Blackboard bij de betreffende cursus.

Verder:

  • meldingen bij nieuwe cursussen, nieuwsitems, …
  • ‘piep’ systeem voor zowel studenten als docenten mbt (bijv) in te leveren opdrachten of toe te kennen resultaten
  • mogelijkheid restricties op te stellen voor het weergeven, behandelen van cursussen
  • discussion boards, forum, …
  • lessen voor groepen
  • individuele lessen

Modern?

Er wordt wel eens gezegd dat Blackboard wellicht niet modern is. Maar ook Blackboard is met de tijd meegegaan. Vooral na de nagenoeg laatste servicepack is dit te merken. Social Media widgets, een eigen cloud gedeelte waarin dit min of meer geïntregreerd is kunnen geïnstalleerd worden.

Daarnaast is het mogelijk om open source cursussen (vanuit bijvoorbeeld een open source ELO omgeving als moodle) te implementeren binnen Blackboard.

Heel simpel gezegd. Blackboard werkt bijna als alle tegenwoordig aanwezige CMS systemen als WordPress, Joomla, ElO als Moodle, met widgets, of binnen Blackboard, Building Blocks, genoemd. Hiermee heb je een prima basis functionaliteit te pakken waar iedere hogeschool, universiteit, ROC, etc. mee uit de voeten kan en met de building blocks kun je tegenwoordig de mooiste extra functionaliteiten toevoegen.

Zie het als een lego huis waar je nog extra blokjes aan toe kunt voegen.

Meer informatie?

Kijk op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 + = negen