Digitaal Toetsen

Op de Universiteit Utrecht is al geruime tijd een project bezig voor wat betreft digitaal toetsen. Nu zult u wellicht denken dat dat niet zo heel bijzonder is. Er zijn echter wat factoren die het wel bijzonder maken. Één daarvan is dat de Universiteit Utrecht de eerste universiteit van Nederland is die dedicated ruimtes heeft voor het digitaal toetsen. Nou zou dat ook niet zo heel bijzonder hoeven te zijn, omdat er meerdere Universiteiten zalen hebben die waarschijnlijk dedicated zijn voor het digitaal af kunnen nemen van toetsen.

Bijzonderheden
Waar het zich in onderscheidt zijn de volgende factoren bij de Universiteit Utrecht:

  • Toetsafnames gebeuren op Chromebooks
  • Chromebooks zijn niet bekabeld, maar via WiFi
  • Binnen 20 minuten is de toetszaal in gereedheid gebracht (en ook weer uitgeruimd)
  • Chromebooks worden in speciale karren opgeladen
  • Capaciteit mogelijk van meer dan 300 studenten tegelijkertijd

Wellicht bent u vandaag op de SURF middag geweest bij de Universiteit Utrecht en heeft u proefondervindelijk een toetsafname kunnen uitvoeren op een Chromebook in de speciaal ingerichte toetszaal. Wellicht heeft u vandaag ook de plenaire of parallelle sessies bijgewoond om meer informatie en/of inzicht te kunnen krijgen in de mogelijkheden voor het digitaal toetsen.

Problemen?

Nu hoor ik u denken.

  • Draadloos? hoe zit het dan met de veiligheid/security?
  • Wat als het netwerk / wifi uitvalt?
  • Wat als een Chromebook uit mocht vallen, wat gebeurt er met de reeds ingevulde gegevens?

Qua veiligheid is alles geborgd. De chromebooks hebben allemaal een aparte identificatiecode. Het wifi is zo afgeschermd dat er alleen binnen de toetszaal de Chromebook en dus ook de toetssoftware daarop gebruikt kan worden. Kom je buiten de zaal dan wordt dit al snel lastig en bovendien, stel dat de Chromebook opnieuw opgestart moet worden, dan is de software zo ingericht dat de Chromebook goedkeuring moet krijgen om verder te gaan/te beginnen met de toets. De surveillant kan dus direct zien dat er een chromebook uitgevallen is en er moet dus contact gezocht worden voor wat betreft de reden.

Mocht de Chromebook uitvallen, of dat een keer het wifi netwerk verstoord is waardoor de Chromebook opnieuw opgestart moet worden, dan geldt het zelfde als het hierboven vermeldde. Omdat alles in een cloud omgeving is, blijven de gegevens bewaard, en mocht het zo zijn dat de Chromebook opnieuw opgestart is en de surveillant geeft de student weer opnieuw toestemming, dan kan de student zo verder met de vraag waar hij gebleven was.

Software

Remindo is de toetssoftware waar binnn de Universiteit bij diverse faculteiten pilots worden uitgevoerd met daadwerkelijke toetsafnames voor zowel multiple choice toetsen alsmede toetsen met open vragen. Deze toetssoftware is uitermate geschikt om mee op een Chromebook te werken en de samenwerking is dan ook prima. Samen met Paragin (leverancier) wordt nauw contact onderhouden om de software op de Chromebook af te stemmen.

De chromebook is zo ingericht dat na het opstarten alleen de toetsafname software te zien is, zonder dat de mogelijkheid is om naar een andere browser te gaan, zaken op te slaan of andere ‘afleidende’ zaken bij een toets.

Informatie?

 

De digitale toetsafname is een onderdeel van een groter project Educate-IT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 30